Quality coffee since 1937

High-quality coffee for the connoisseur, roasted with more than 80 years of expertise. Our mission is clear: to offer the best freshly roasted coffee. We have been doing this in a traditional way since 1937.

1937

Start up Mokabon as a coffee roaster

Erminio Mazzaro moved away from Padua to Zelzate in the 1930s. There he met his wife Bertha Gauwe and they moved to the Donkersteeg in Ghent, where they started a coffee roasting company. He roasted the beans in the cellar, she sold the freshly roasted coffee beans on the ground floor

1951

The oldest coffee house in Ghent

In the 1950s, the taproom was also added, and that "Salon du Café" was an instant hit. The first Turkish and North African labor migrants also immediately felt welcome here. And that word mokabon? Shouldn't that be done with two k's? No, it's just a short Italian way of saying 'good coffee'. Did you know that there is also a Mokabon in Verona?

1964

Erminio Mazzaro develops his own espresso machine

Erminio soon noticed that the Belgians drank their coffee differently than the Italians. He conceived the plan to design a coffee machine himself, which would serve coffee according to the taste of his Belgian clientele. In Italy he set up a small coffee machine company, which he transferred to Destelbergen around the mid-1960s.

1991

Tom Duran: Passion for the profession and an eye for detail

When Erminio reached retirement age, the children would normally continue the business in the Donkersteeg. But they also felt the pull of migrating and moved to the United States. Mokabon came into the hands of new owner Tom Duran.

Tom took the coffee shop to a higher level with his expertise and knowledge. For example, he roasted his coffee blends fresh every week using the slow-roast method. Premium coffee beans carefully selected, roasted and inspected, that was his motto.

2023

Generational change

Grace and Quentin took over the business from Christine and Tom in early 2023. Grace is Christine's daughter and grew up above the Mokabon, so to speak. She played a lot in the business that her mother took over with Tom Duran in 1991. It is therefore obvious that she is the new face of the business. In the meantime, Quentin is perfecting himself as a coffee roaster under the watchful eye of Tom.

A cup of coffee as a great social connector

01

Een rustpunt

In een snel veranderende wereld waar voor velen nood is aan een rustpunt, aan een plek die niet verandert, en waar niet plots tien mensen met een laptop zitten te werken... is er Mokabon: een safe haven, een zeldzame haven waar de tijd lijkt stil te staan. Zonder wifi en strak decor. Stap hier binnen en je krijgt meteen een stukje geschiedenis mee. En verhalen, want wat je hier hoort, hoor je nergens anders.

02

Zonder sociale grenzen

Uniek aan het koffiehuis is dat er absoluut geen sociale grenzen zijn: een chique, net gecoiffeerde dame uit de Latemse bourgeoisie zit er gemoedelijk naast een sjofele kunstschilder of een bekende Vlaming maakt er een praatje met de postbode. Die amicale, losse sfeer, is een erfenis uit het verleden en wordt versterkt doordat er amper tien tafeltjes staan. Wie binnenkomt en geen vrije tafel ziet, schuift aan bij een nobele onbekende, waardoor er - vrijwel elke keer - een leuk gesprek ontstaat. 

01

Een rustpunt

In een snel veranderende wereld waar voor velen nood is aan een rustpunt, aan een plek die niet verandert, en waar niet plots tien mensen met een laptop zitten te werken... is er Mokabon: een safe haven, een zeldzame haven waar de tijd lijkt stil te staan. Zonder wifi en strak decor. Stap hier binnen en je krijgt meteen een stukje geschiedenis mee. En verhalen, want wat je hier hoort, hoor je nergens anders.

02

Zonder sociale grenzen

Uniek aan het koffiehuis is dat er absoluut geen sociale grenzen zijn: een chique, net gecoiffeerde dame uit de Latemse bourgeoisie zit er gemoedelijk naast een sjofele kunstschilder of een bekende Vlaming maakt er een praatje met de postbode. Die amicale, losse sfeer, is een erfenis uit het verleden en wordt versterkt doordat er amper tien tafeltjes staan. Wie binnenkomt en geen vrije tafel ziet, schuift aan bij een nobele onbekende, waardoor er - vrijwel elke keer - een leuk gesprek ontstaat. 

"The small, cozy coffee house in the Donkersteeg has been the place where people of all backgrounds go daily for decades for a cup of comfort and freshly roasted beans."

Opening hours coffee house & shop

Monday

9am-6pm

Tuesday

9am-6pm

Wednesday

9am-6pm

Thursday

9am-6pm

Friday

9am-6pm

Saturday

9am-6pm