Hoe kan ik best koffie bewaren?

Hoe kan ik best koffie bewaren?

Er bestaan heel wat misvattingen over dit onderwerp en hoe je het best koffie kan bewaren. Zoals bijvoorbeeld het invriezen of in de koelkast bewaren van koffiebonen, wat eigenlijk geen goed idee is.

In deze blogpost behandelen we alles omtrent het bewaren van gemalen koffie en koffiebonen: van de houdbaarheid tot de ideale bewaarplek en het gebruik van de juiste verpakking. Wil je weten of koffie kan bederven en hoelang het goed blijft? Lees dan zeker de onderstaande tips en geniet dagelijks van je verse tas koffie.

Koffiebonen bewaren: zo doe je dat

Wat is eigenlijk de houdbaarheid van koffiebonen? Als je voor de beste smaak gaat, gebruik je koffiebonen idealiter tussen de twee en twintig dagen na het branden. Hoewel de smaak na verloop van tijd lichtjes afneemt, blijven de bonen nog goed tot ongeveer veertig dagen na het branden. Na deze periode kunnen de meeste koffiebonen een muffe smaak ontwikkelen.

Onthoud dat 'muf' niet hetzelfde is als 'niet drinkbaar'. Koffiebonen kunnen vaak nog jarenlang worden gebruikt om koffie te zetten. Waarom is het dan zo belangrijk om ze zorgvuldig te bewaren? Simpelweg omdat je met verse bonen de lekkerste koffie zet!

Wat is dan de beste manier om koffiebonen te bewaren? Onthoud vooral dat je koffiebonen beter niet in de koelkast of vriezer bewaart. Dit is een veelvoorkomend misverstand dat de houdbaarheid van koffie niet bevordert. Koffiebonen absorberen namelijk gemakkelijk andere aroma's en vochtigheid komt de bonen ook niet ten goede. Bewaar ze in plaats daarvan in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plek, weg van direct zonlicht.

Door deze bewaartips te volgen, geniet je elke ochtend van echt verse koffie.

Gemalen koffie bewaren

Voor de lekkerste koffie maal je je bonen best vers voor elke tas. Maar soms is gemalen koffie handiger. Als je je afvraagt of koffie kan bederven, dan is het antwoord 'ja', en gemalen koffie bederft sneller dan koffiebonen.

Dus, hoe lang is gemalen koffie houdbaar? Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. 

Onze tips voor het bewaren van gemalen koffie zijn vergelijkbaar met die voor koffiebonen. Gebruik een luchtdichte verpakking en bewaar op een droge, donkere en niet te warme plek. Vermijd het bewaren in de koelkast of vriezer om vochtschade en smaakcontaminatie te voorkomen.

Met deze bewaarmethoden voor gemalen koffie en koffiebonen geniet je altijd van een verse tas koffie. We vatten nog enkele bewaartips samen:

  • Bewaar je koffiebonen of gemalen koffie niet in de koelkast of vriezer. (smaakcontaminatie en vochtigheid)
  • Bewaar je koffie in een luchtdichte verpakking.
  • Berg je koffiebonen op een koele plek op; dus niet vlak naast de oven.
  • Bewaar de bonen op een donkere plek en uit de zon of andere lichtbron. Licht beïnvloedt de smaak van je koffie.

Volgende lezen

Het verschil tussen origine koffies en blends
Ambachtelijke koffie vs Industriële koffie