koffie

Het verschil tussen origine koffies en blends

Het verschil tussen origine koffies en blends

Single origin koffies en blends verschillen op basis van de herkomst van de koffiebonen die worden gebruikt in hun samenstelling. Blends of koffiemelanges worden doorgaans samengesteld door koffiebonen uit verschillende regio's of landen. Daar waar single origine koffies gemaakt worden uit bonen die afkomstig zijn uit één specifiek land, regio of zelf plantage.

 1. Single Origin Koffies:

  • Definitie: Single origin koffies worden gemaakt van bonen die afkomstig zijn uit één specifieke regio of land.
  • Smaakprofiel: Deze koffies benadrukken de unieke smaakkenmerken en eigenschappen van de regio waaruit ze afkomstig zijn. Elke oorsprongsplaats brengt zijn eigen karakteristieke smaken voort, vergelijkbaar met hoe de 'terroir' in wijn invloed heeft op de smaak.
  • Voorbeeld: Een single origin koffie uit Ethiopië kan bijvoorbeeld florale en fruitige tonen hebben, kenmerkend voor de koffie die groeit op de hooglanden van dit land.
 2. Blends:

  • Definitie: Blends worden samengesteld door koffiebonen uit verschillende regio's of landen te mengen.
  • Smaakprofiel: Blends zijn ontworpen om een gebalanceerd en consistent smaakprofiel te leveren. Ze kunnen de sterke punten van verschillende bonen combineren om een complexere smaak te creëren, vergelijkbaar met het maken van een wijnblend.
  • Voorbeeld: Een espresso blend kan bonen uit Zuid-Amerika gebruiken voor body, bonen uit Afrika voor heldere zuren, en bonen uit Azië voor een rijke afdronk.

Waarom vind je deze voornamelijk bij kleine koffie speciaalzaken:

 1. Focus op Kwaliteit: Kleine speciaalzaken leggen vaak de nadruk op de hoogste kwaliteit koffie. Single origin koffies bieden de mogelijkheid om de puurheid van elke koffiesoort te ervaren, terwijl blends de expertise van de koffiebrander laten zien in het creëren van een uitgebalanceerde mix.

 2. Unieke Identiteit en terroir: Net zoals wijnboeren trots zijn op hun terroir, streven koffieboeren en kleine branders ernaar de unieke eigenschappen van elke oorsprongsplaats te benadrukken. Single origin koffies helpen dit verhaal te vertellen.

 3. Evolutie van de Koffiewereld:

  • Specialty Coffee Beweging: De opkomst van de specialty coffee beweging heeft geleid tot een grotere focus op kwaliteit, traceerbaarheid en het waarderen van de intrinsieke kenmerken van koffie.
  • Verfijning van het pallet: Consumenten zijn veeleisender geworden en hebben een verfijnder smaakpallet ontwikkeld, vergelijkbaar met de evolutie die we zien in de wijnwereld.

In essentie reflecteert deze verschuiving de groeiende waardering voor kwaliteit, diversiteit en het unieke karakter van koffie.

Volgende lezen

Hoe kan ik best koffie bewaren?